Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Értéknövelő, energiatakarékos beruházások, amelyek gyorsan megtérülnek

Tőkés Ernő
Tőkés Ernő
gépészmérnök
A Best Solar Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

A melegebb időszak minden évben egyet jelent a felújítással, ha ezt azonban tudatosan végezzük, nemcsak ingatlanunk értékét növelhetjük, de ökológiai lábnyomunkat és energiaszámláinkat is egy lépésben csökkenthetjük. Hogyan? Íme néhány tipp, mire érdemes költenünk, ha már ingatlanfelújításba vagy korszerűsítésbe kezdünk. 

Használjuk újra a használható vízkészleteket!

Hogy az ingatlanunk folyóvízzel ellátott, szinte mindannyiunk számára magától értetődő. Sőt, azt sem látjuk pontosan, hogy valójában olcsón jutunk kiváló minőségű, iható vízhez. Ha hozzátesszük, hogy ezt az ivóvizet használjuk a WC öblítésére is, kimerítjük a pazarlás fogalmát, ráadásul vízfogyasztásunk nagy részét éppen a toaletten engedjük le, hiszen a tartály nagy része egy-egy öblítéssel akár 10-12 liternyi ivóvizet enged a szennyvízbe. Ha hozzátesszük, hogy Magyarországon egy ember napi 130 liter vizet fogyaszt el, és ennek körülbelül harmadát fordítjuk öblítésre, ez az adat minden bizonnyal megdöbbentő.


Amennyiben mindezt a mosógépből vagy a mosdóból, zuhanyból, kádból érkező, összegyűjtött szürkevízzel pótolnánk, nemcsak zöldebbek és környezettudatosabbak lennénk, de havonta több ezer forintot is megtakaríthatunk, hiszen többször felhasználjuk az egyszer elfogyasztott vizet, sőt, szennyvízdíjat is csak egyszer fizetünk érte. Hogyan érjük ezt el? Kisebb beruházás egy szürkevizes víztartályt és egy hozzá kapcsolódó vízhálózatot kiépíteni, de a beruházás gyorsan megtérül, így néhány éven belül már hozamot termelhet nekünk.

Váltsuk ki vízfogyasztásunk felét más forrásokból!

Az esővizet még ma sem értékeljük eléggé, noha sok esetben előnyösebb vízforrás lehet, mint a vezetékes víz. Így például a ruhamosásra sokkal alkalmasabb, hiszen a lágyvíz nem tartalmaz kalciumot és magnéziumot, ezért a hozzáadott mosószerek hatékonyabban tisztítják a ruhaneműket. A mosás mellett a kert öntözése is előnyösebb esővízzel, ezt azonban egész évben csak esővíztartály beépítésével tudjuk egyenletes elosztani az év minden napjára.

A szakértők szerint a naponta elfogyasztott ivóvíz akár felét is megspórolhatnánk a szürke-, illetve esővízzel, így a gyűjtőtartály beszerzése és a vízhálózatba integrálásása gyorsan megtérülő befektetés lehet. Ha hozzátesszük, hogy egy alig 100 négyzetméteres tetőfelület akár 50-60 köbméternyi esővizet gyűjthet nekünk, mi magunk is láthatjuk, mennyi vizet hagyunk szabadon elfolyni. 

Az energia ott is szökik, ahol nem is gondoljuk: tegyünk ellene!

Ha szigetelésről beszélünk, általában mindig az épület szigetelésére gondolunk. Pedig az ingatlan szigetelése sokrétű feladat, ha valódi energiatakarékosságot szeretnénk elérni. Ennek első és legfontosabb lépcsőfoka természetesen a falszigetelés, ezzel akár az energiafogyasztásunk 30 százalékát is megspórolhatjuk. De az energia a padláson és a nyílászárókon keresztül is szökik, ezek szigetelésévél akár 10-20 százaléknyi energiát spórolhatunk meg, vagyis a megfelelő szigeteléssel ingatlanunk energiafogyasztása jelentősen csökkenthető.

Sőt, nemcsak az ingatlan energiatakarékossága, de a készülékeké is javítható: például egy PU habszivaccsal szigetelt melegvíztartállyal akár a vízmelegítésre használt energia 10 százalékát is megspórolhatjuk. 

Ne dobjuk ki az ablakon a pénzt, inkább építsük be!

A nyílászárók teljes cseréje költséges feladat, ami jelentősen megterhelheti a családi kasszát. Erre nincs mindig kellő költségvetésünk, csakhogy közben a régi nyílászárók öregednek és egyre „szellősebbekké” válnak. Bár a nyílászárók utólagos szigetelése nem mindig ad tökéletes energiatakarékossági eredményt, ezzel az olcsó módszerrel így is sokat teszünk azért, hogy a pénzünk ne az ablakon vagy az ajtón távozzon.

Hiszen egy barkácsáruházban kapható öntapadós szivacsszigeteléssel vagy a nútmarásssal beépíthető, hosszabb ideig használható szilikonos szigeteléssel akár a fűtési energia 15-20 százalékát is megspórolhatjuk. Ehhez pedig nem kell drága eszközöket vásárolnunk, bérelhetünk gépet és eszközöket, sőt, oktatóvideók állnak a rendelkezésünkre, hogy saját magunk is elvégezhessünk a nyílászárók szigetelését.

A cikk szerzője Best Solar Kft., a napelemes szektor meghatározó szereplője, amely nemcsak a lakossági, de a vállalati piacon is rendkívüli tapasztalatra és szakértelemre tett szert.

Eladó felújított ingatlanok

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!