Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Egy-, két-, vagy három fázis? Nézzük át a különbségeket!

Tőkés Ernő
gépészmérnök
A Best Solar Kft. ügyvezető-tulajdonosa.
 • 4 perc olvasási idő
 • 2022.09.20.

A háztartási méretű kiserőművek egyre elterjedtebbek az országban, növekedő számuk pedig egyre gyakrabban okoz kellemetlen problémákat és túlterhelt hálózatot. Ezért nem mindegy, hogyha már napelemes rendszert telepítünk, egy- vagy három fázisú hálózati rendszerhez csatlakoztatjuk. De mi a különbség az egy vagy három fázis között, milyen előnyeik vannak? Ezeknek járunk most utána.

2008. január 1-jétől lépett érvénybe a 2007. évi LXXXVI. törvény, a Villamos Energia Törvény (VET) azon módosítása, amely bevezette a háztartási méretű kiserőmű fogalmát. Ezzel azonban nemcsak a fogalmat ismerhettük meg, de a törvény rendelkezett annak létesítési folyamatairól és engedélyeztetési eljárásáról is. A módosítás bevezetésével együtt azonban nemcsak a HMKE telepítését, működését és működtetését rögzítették, de a hozzá tartozó hálózat kiépítését és kialakítását is a kormányrendeletben szabályozták. A kisfeszültségű hálózat kialakítását később újabb jogszabály pontosította. 2021. április 30-a után ugyanis arról is rendelkeztek, hogy a 2,5 kVA feletti háztartási méretű kiserőművek már egyfázisú hálózathoz nem, csak háromfázisú hálózathoz csatlakoztathatók. Vagyis egyfázisú termelőegység 2,5kVA alatt kapcsolható kisfeszültségű hálózathoz, ha pedig több inverterből álló rendszerünk van, szintén háromfázisú rendszerrel lehet csak működőképes.

Hányféle fázison hányféle teljesítmény csatlakoztatható?

A szabályok szerint a fogyasztói csatlakozás teljesítmény alapján csoportosítható, így például: 

 • egyfázisú termelő berendezés legfeljebb 2,5 kVA, 
 • kétfázisú esetén legfeljebb 10 kVA, 
 • háromfázisú termelő berendezés esetén a rendelkezésre álló teljesítményig, de legfeljebb 50 kVA teljesítmény mértékéig létesíthető.

Azt azonban tudnunk kell, hogy a teljesítményt jelentősen befolyásolhatja: 

 • az elektromos hálózat minősége, a vezeték-keresztmetszet nagysága, 
 • a fogyasztási hely transzformátortól való távolsága, 
 • de az is befolyásolhatja, hogy a környezetünkben, szomszédunkban hány hasonló napelemes rendszer csatlakozott már a szolgáltató hálózatához.

Előnyök és hátrányok

Mi a különbség az egy fázis és a három fázis között, ami miatt érdemes számításba vennünk egy esetleges hálózatfejlesztést a HMKE kiépítése előtt?

 • Az egyfázisú hálózat kialakítása során az áramellátás egy vezetőn keresztül történik, míg három fázis esetén három vezetővel rendelkezik a rendszerünk. Vagyis a háromfázisú rendszerben öt vezeték található: három vezető, egy védővezeték és a nulla. Ugyanakkor az egy fázis kialakításakor három vezetékkel találkozhatunk: egy vezető, egy védő és egy nulla vezeték található ebben a kiépítésben.
 • Míg az egyfázisú rendszer kevéssé gazdaságos és hatékony, addig a háromfázisúra pont az ellenkezője igaz: jóval gazdaságosabb és hatékonyabb. 
 • Jellemzően az egyfázisú hálózatok kisfogyasztókhoz, például háztartási gépekhez alkalmazhatók, míg a háromfázis jellemzően nagyfogyasztók, ipari gépek használatakor ajánlott. 
 • Az egyfázisú rendszerek esetén az áramkimaradás előfordulhat például akkor is, ha hiba, probléma jelenik meg a hálózaton: mivel az ilyen hálózatok egyetlen vezetőből állnak, az áramszolgáltatás a hiba esetén teljesen leáll. Három fázis esetén azonban a másik két vezeték tovább táplálhatja a tápellátást. 
 • A tápellátás feszültsége egyfázisú rendszer esetén 230 V, míg a háromfázisú 400 V feszültséget jelent.

A jellemvonásokból jól látszik, hogy a háromfázisú hálózatok a napelemes rendszerek kialakításához megfelelőbbek, biztonságosabbak, ezért javasolják a szakemberek minden esetben a háromfázisú hálózat kialakítását még akkor is, ha a rendszer 2,5 kVA alatti. Az ilyen rendszerek ugyanis nemcsak a napelem rendszer számára nyújt megbízható működést, de a nagyteljesítményű eszközök, így a szaunák, klíma, elektromos főzőlap számára is megbízható üzemet garantál.

A kisfeszültségű hálózaton a három fázis mindenhol elérhető a lakosság számára. Vagyis, ha már napelemes rendszer kiépítésén gondolkozunk, a hálózati túlterhelés és a későbbi, esetleges nagyfogyasztók bekötése miatt érdemes saját, ingatlanunkon belüli hálózatunkat is fejleszteni. Még annak ellenére is, ha rendszerünk teljesítménye szerint akár egyfázisú hálózatban is gondolkodhatnánk.

A cikk szerzője Best Solar Kft., a napelemes szektor meghatározó szereplője, amely nemcsak a lakossági, de a vállalati piacon is rendkívüli tapasztalatra és szakértelemre tett szert.

Eladó napelemes házak

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!