Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Biztonság az okosotthonokban

Kellő körültekintést és odafigyelést igényel, ha úgy döntünk, hogy otthonunkat rákapcsoljuk az internetre, mert ezzel utat nyithatunk a nem kívánatos vendégek részére is. A professzionális rendszereknél ezért sokszor csak kiegészítő funkció a távoli elérés, ami titkosított csatornákon keresztül történik. Miket tartsunk szem előtt, hogy a biztonság okosotthonunkban is megvalósuljon?

Népszerű megoldások

Népszerű eleme az okosotthonoknak az automatikus kert- és garázskapu, illetve ajtónyitás, azonban oda kell figyelni ezek mikéntjére. Alapszabály, hogy a kényelem soha ne menjen a biztonság rovására. Választásunk során olyan termékek mellett tegyük le a voksunk, amik szoftveresen megfelelő biztonsági követelményeknek tesznek eleget. Jó példa erre a jelszavak tárolása, ami sose legyen kiolvasható az eszközből, vagy a hozzá kapcsolt szolgáltatásból.

Tipikus esete ennek az a népszerű amerikai gyártó, aki eddigi analóg eszközeit hiányos szoftverbiztonsági ismeretek mellett próbálta okossá tenni. Ennek eredménye egy olyan lakat lett, melyből bárki ki tudta olvasni a mentett jelszavakat.

Mi a helyzet a szoftveres biztonsági kérdéseken túl?

Meglepő, de az okos – vagy akár a buta, de elektronikus – megoldások is sok veszélyt jelenthetnek. Bizonyos megoldások ugyanis érzékenyek lehetnek a külső hatásokra, legyen szó fizikai erőhatásról, vagy éppen mágneses mezőről. Ráadásul sok esetben nincs is szükség az eszköz megbontására ahhoz, hogy ezeket a sérülékenységeket kihasználják.

Jó példa erre az olyan ujjlenyomatos beléptetőrendszer, melynek fő egysége fogadja az ujjlenyomatot, tárolja és autentikálja a beléptetést. Ez az eszköz egy relén keresztül küldi ki a jelet a zárszerkezet felé, így szabályozva a nyitást és a zárást. Ezzel csak az a gond, hogy a burkolat megfelelő részéhez rakott erős mágnes képes mindenféle egyéb beavatkozás nélkül zárni ezt a relét, ami miatt az ajtó nyitható lesz.

Ebből is látszik, hogy a biztonság bizonyos esetekben mennyin múlik. Lehetőség szerint érdemes mindig olyan megoldást választani, ami kívülről nem hozzáférhető.

Olykor azonban előfordul, hogy nem tudjuk elkerülni, hogy az eszköz hozzáférhető maradjon. Ehhez hasonló a fenti példában már említett okos lakat is. Ha nem megfelelő védelemmel ellátott megoldást választunk, akkor a korábban említett mágneses megoldás mellett itt akár egy erős fizikai behatás (például gumikalapács) is képes kimozdítani a relét, ami miatt a lakat nyithatóvá válik.

Természetesen ezekre a problémákra különféle szabotázsvédelemmel készülnek a gyártók, amiket érdemes figyelembe venni a biztonsági eszköz választásakor.

Ne spóroljunk a biztonságon

A fentiek alapján jól látszik, hogy nem érdemes olcsó megoldást választani, hiszen értékeinket, sőt testi épségünket is védeni akarjuk. Bizonyos esetben azt is érdemes fontolóra vennünk, hogy szükségünk van-e erre a plusz kényelemre, amit egy ilyen beléptető megoldás nyújt. Ha nem, akkor ne kísérletezzünk. Viszont ha mégis, nyugodtan kérjünk ki egy biztonsági szakértő véleményét, illetve mindenképpen olyan terméket válasszunk, ami az avatatlan szemek elől elzártan óvják biztonságunkat.

További hasonló cikkek az Okosotthon Magazinban >>

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!