Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Adófizetési kalkulátor ingatlan bérbeadása után

Ha ingatlant adunk ki, nemcsak a rövid távú (pl. Airbnb) kiadásból származó jövedelem után, de a hosszú távú bérbeadás után is adót kell fizetnünk. A magányszemélyek bérbeadás utáni adófizetési kötelezettségét kétféleképpen számolhatjuk ki, vagyis szabadon választhatunk a két lehetőség közül:

  • tételes költségelszámolás: a felmerült és számlával igazolt költségeket tételesen levonjuk a bevételből, az így maradt jövedelemből számítjuk ki az adómértéket.
  • 10 százalékos költséghányad alkalmazása: ebben az esetben, a felmerült költségektől függetlenül a bevétel 10 százalékát vesszük költségalapnak, vagyis ezt vonjuk le a bevételből. Ilyenkor nincs lehetőségünk további, számlával igazolható költségek elszámolására.

Kalkulátorunk az adatok megadása után összeveti a kétféle költséghányad-elszámoláson alapuló végeredményt, megkönnyítve így a döntést azok számára, akik nem tudják, melyik elszámolási típust válasszák az adófizetéshez.

Bérbeadás utáni adózás kalkulátor
1 hónap
12 hónap
Értékcsökkenés számítás
Tételes költségelszámolás esetén az értékcsökkenés elszámolható költség. Ennek kiszámításához add meg a kiadott ingatlan adatait!
10% költséghányad elszámolás esetén
Tételes költségelszámolás esetén

Fontos tudnivalók a kalkulátorhoz:

  • A kalkulátor csak magánszemélyek jövedelemadó fizetési kötelezettségét számolja ki, akik áfa-fizetést nem választottak tevékenységükhöz.
  • A kalkulátor a 2019-es szabályokat figyelembe véve a rezsit nem számolja a bevételek közé, így a kiadásoknál sem számol ezzel a tétellel. (Feltételezve, hogy a mérőórák a bérbeadó nevén vannak, és fogyasztás alapján, nem általány fogyasztás szerint fizeti a bérlő a közüzemi költségeket.)
  • A magánszemély értékcsökkenést is elszámolhat akkor, ha a tételes költséghányad-elszámolást választja.
  • További, esetleges adótípusokkal (pl. helyi adók) a kalkulátor nem számol, ezekkel kapcsolatban érdeklődjünk a területileg illetékes önkormányzatoknál.