Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Nem kell, hogy az energetikai tanúsítvány beszerzése nyűg legyen

Eladáshoz, kiadáshoz, pályázatokhoz és az új otthonfelújítási programban való részvételhez is szükséged lesz energetikai tanúsítványra. Mutatjuk, mi mindenre jó az általában csak egy eladáshoz szükséges dokumentumként ismert energiatanúsítvány, és hogyan készíttetheted el a legegyszerűbben!

Mire jó az energetikai tanúsítvány?

Hajlamosak vagyunk az energetikai tanúsítványra szükséges rosszként gondolni. Törvényi előírás ugyanis a dokumentum elkészíttetése új ingatlan építése, vagy meglévő bérbeadása, eladása esetén. 2024 januárjától ráadásul újfajta energetikai tanúsítvány van érvényben, amely mindössze öt évig érvényes, és az eddiginél részletesebb információkat tartalmaz az ingatlanról.

Az energetikai tanúsítvány tartalmazza, milyen felújításokkal tehető otthonunk energiatakarékosabbá.

Az energetikussal készíttetett anyag azonban nem egy újabb felesleges kiadás ami az eladókat vagy bérbe adókat sújtja. A dokumentum kimondottan hasznos: egy jó energiatanúsítvány vonzóvá is teheti az adott ingatlant a potenciális vásárlók vagy bérlők számára. Ebből ugyanis pontosan kiderül, milyen kiadásokkal számolhatnak a lakók. 2022 óta fontos szempont lett az ingatlan várható rezsije az albérlők és ingatlanvásárlók számára egyaránt. Így egy jó energia besorolású ingatlannál a tanúsítvány jelentős értéknövelő erővel bír.

Energetikai tanúsítvány: útlevél a felújításhoz 

Az energetikai tanúsítvány ingatlanunkra szabott javaslatokat tartalmaz arról, milyen felújítások végezhetőek el amivel az ingatlan energetikai minősége javítható. Rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy otthonunkat energiatakarékosabbá tegyük és így jobb energia besorolást érjünk el – például az ablakok és ajtók cseréje, a szigetelés javítása vagy cseréje, okosotthon-rendszerek bevezetése, hőszivattyú vagy napelemek telepítése. 

Ezek a beruházások költségesek lehetnek, de ugrásszerűen növelhetik az ingatlanunk keresettségét, ha annak eladására vagy kiadására kerülne sor. Az új otthonfelújítási programon keresztül ráadásul kamatmentes hitelt és vissza nem térítendő támogatást kaphatunk bizonyos támogatott munkálatok megvalósítására.

Otthonfelújítási program: 2 tanúsítványra is szükség lesz

Már annak is hasznos információkat szolgáltat az energetikai tanúsítvány, aki hosszú távon gondolkodik, és csak felméri a korszerűsítési lehetőségeit. Azoknak azonban, akik részt kívánnak venni a 2024-es otthonfelújítási programban egyenesen kötelező. 

Az OFP-ről való tájékozódás után az energetikussal készíttetett energetikai tanúsítvány az első lépés az otthonfelújítási támogatás felé, mondták el a résztvevő bankok képviselői a money.hu és az ingatlan.com online beszélgetésében. A dokumentumból kiderül, a szakember milyen felújítás elvégzését javasolja, milyen sorrendben, és mekkora energia megtakarítás érhető el ezekkel.

A money.hu és az ingatlan.com közös élő beszélgetésében a programban résztvevő bankok képviselőit kérdeztük. Hallgasd meg a beszélgetést az OFP részleteiről: Mit érdemes tudnod az Otthonfelújítási Programról?

Ha eldöntöttük, milyen munkálattal vennénk részt az otthonfelújítási pályázatban, szükségünk lesz egy energetikai számításra. Ezt a tervezett munkáról és a tervezett jövőbeli állapotokról készíti el az energetikus. A hitelkérelemhez kell csatolni a tanúsítványt a jelenlegi és a tervezett állapotról, majd a felújítási munkák végeztével az elért energiamegtakarítást egy újabb energetikai tanúsítvánnyal kell bizonyítanunk a bank felé. 

A munkálatokra az otthonfelújítási program során kamatmentes hitelt és vissza nem térítendő támogatást is kaphatunk, ennek feltétele azonban, hogy a tervezett, minimum 30%-os energiahatékonyság-javulást elérjük a korszerűsítéssel. 

Rendelj energetikai tanúsítványt gyorsan, egyszerűen, online

Mi legyen a következő lépésed, ha elkészíttetnéd az otthonod energetikai tanúsítványát? Akár eladás, kiadás, vagy a felújítási pályázat érdekel, szükséged lesz a dokumentumra. Egy magasabb eladási ár, vagy akár 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás múlhat rajta. Így nem mindegy, honnan szerzed be, kivel készítteted el.

Épp ezért már az ingatlan.com-on keresztül is megrendelheted az energetikai tanúsítványt, hogy ezzel is segítsünk az ingatlanod körüli teendőkben. Fontos tudnod, hogy csak minősített ügynökökkel dolgozunk együtt, akik az ország egész területén rendelkezésedre állnak, és 100%-os elégedettségi garanciát vállalnak a munkájukért. Kérj visszahívást az alábbi gombra kattintva, és partnereink rövid időn belül felveszik veled a kapcsolatot:

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!