Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Hogyan adjuk ki a lakásunkat megbízható bérlőnek?

A lakáskiadás ebben a változó gazdasági környezetben is még mindig az egyik legbiztonságosabb befektetési forma és passzív jövedelemforrás. Azonban nem is olyan könnyű megbízható és hosszú távon fizetőképes bérlőket találni. De mire figyeljünk, ha ideális bérlőt szeretnénk találni? Ennek jártunk utána.

Hol keressük a megbízható bérlőt?

A lakáskiadás esetében alapvető szempont, hogy megbízható és fizetőképes bérlőket találjanak a bérbeadók, akik akár hosszú távon is maradnak az ingatlanban. Az albérletpiac is természetesen ma már online felületeken jelenik meg, a hirdetések alapján találnak egymásra az ügyfelek.

Számos helyen hirdethetünk, azonban a sok megjelenés egyáltalán nem garantálja a sikert. Legbiztosabb módszer, ha az otthonunkat az ingatlan.com-on hirdetjük meg, hiszen a piacvezető portál látogatottsága kiemelkedő, ahol a legnagyobb esélyünk van arra, hogy gyorsan találjunk bérlőt. Bár a közösségi oldalak hirdetési felületei is népszerűek, ott nehéz kiszűrni a korrekt és fizetőképes jelölteket. Ellenben számos információ birtokába juthatunk a nyilvános felületeken, amelyek az esetleges bérlők megbízhatóságát mutatják.

„Nagyjából a tíz legnagyobb oldalon hirdetünk, amelyek közül az ingatlan.com kiemelkedik, hiszen ott ugyanannyi látogatót és sikeres bérbeadást regisztrálhatunk, mint az összes többin együttvéve. Bár a közösségi oldalt is használjuk, ott vegyes a felhozatal, nagyon nehéz kiválasztani a megbízható jelölteket” – elemzi az albérleti piacot Szendrei Imre, a Premium Apartments Consulting ügyvezetője.

Olvasd el Szendrei Imrével készült korábbi interjúnkat: Jó lesz sietni, fogynak az albérletek!

„A hirdetési oldalak között említhetjük az ingatlan.comot és még néhány ismert honlapot, illetve a közösségi weboldalakon is számtalan hirdetés található. A social média esetében azonban rengeteg embert kell megvizsgálni, hogy kiszűrjük a megfelelő bérlőjelölteket, mert ha van egy jó lakás jó árban jó helyen, akkor boldog-boldogtalan rástartol”hangsúlyozza Novák Alex, a FavouriteHome Ingatlan tulajdonosa.

Olvasd el Novák Alexszel készült korábbi interjúnkat: Hová tűntek a lakások az albérletpiacról?

Hogyan szűrjük ki a megbízható bérlőt?

A magyar bérbeadók esetében sokszor fontosabb a bérleti díj maximalizálása, mint a bérlő személye. Pedig sokkal jobban utána kellene járni, hogy kinek is adjuk ki a lakásunkat. Sokan megelégszenek azzal, hogy pár percig beszélgetnek a bérlővel, vagy elégnek gondolják, ha a bérlő ki tudja fizetni a kauciót, és máris fizetőképesnek gondolják. Pedig sokkal jobban meg kellene szűrni, hogy kinek adjuk ki a lakásunkat egy hosszú távú szerződéssel.

„Nagyon fontos, hogy megbízható bérlőket közvetítsünk a tulajdonosok számára, ennek érdekében már a telefonos beszélgetés során megpróbáljuk feltérképezni a jelölteket. Felteszünk 6-8 alapkérdést, amelyekből sok minden kiderül: hányan költöznének, mikor, milyen időtávban gondolkodnak, családról vagy barátokról van-e szó, ha utóbbiakról beszélünk, akkor laktak-e már együtt, család esetén van-e gyermek és ha igen, hány éves, van-e kisállat, milyen területen dolgoznak a bérlők”magyarázza Szendrei Imre.

„Első és legfontosabb, hogy utánajárjunk, ki is lesz valójában a bérlőnk. Sokszor látjuk azt, hogy igazságtalan módon a legrendesebb bérbeadók kapják a legrosszabb bérlőket, ugyanis az ő érzelmeikre lehet legjobban hatni, ők érzelmi alapon döntenek, és egyszerűen megsajnálják azt a bérlőt, akinek más bérbeadó rutinos módon nem adott ki lakást”magyarázza Máriás Áron Ottó, a nyolcas.com ügyvezetője.

Olvasd el Máriás Áron Ottóval készült korábbi interjúnkat: Mi lesz nyáron az albérletárakkal?

Hogyan bánjunk a külföldi bérlőkkel?

A bérlők között fontos megemlíteni a külföldieket, illetve a külföldi diákokat, akik alapvetően Budapesten és a nagyvárosokban – mint pl. Pécs, Debrecen, Miskolc, Szeged – koncentrálódnak. A vármegyeszékhelyeken alapvetően a nagy fejlesztő és szolgáltató központok munkatársai az albérletpiac potenciális alanyai, illetve az egyetemvárosainkban is nagy számban találhatók külföldi hallgatók. 

Sőt, ahol nemzetközi vállalatok telepedtek le és gyárakat építettek, mint például Győrben az Audi vagy Kecskeméten a Mercedes, a külföldiek a helyi albérletpiac meghatározó célcsoportjait jelentik. Ráadásul a korábbi kedvező kamatozású lakáshiteleknek és az állami támogatásoknak köszönhetően a helyiek közül sokan tudtak saját tulajdont vásárolni. Így a külföldiek szerepe felértékelődött az egyetemvárosokban is. Esetükben fontos, hogy angolul vagy németül is lehessen kommunikálni, ezért jól jönnek az ingatlan.com idegen nyelvű lehetőségei.

„Az ingatlan.com-nál mindig kitöltöm a külföldi nyelvű leírásokat is, hiszen sokan érdeklődnek a portál külföldi oldalain. A hazánkba érkező diákok jelentős része ott tájékozódik. Nemrég egy koreai diák is így találta meg az általam hirdetett otthont. Ha valós, komoly bérlőt szeretnénk, aki nem csak trollkodik, akkor érdemes az ingatlan.com-on hirdetni”teszi hozzá Cserfai Zoltán, a pécsi Ingatlan-Center tulajdonosa.

Olvasd el Cserfai Zoltánnal készült korábbi interjúnkat: Pécsen az egyetemista diákok uralják az albérletpiacot

Egyre komplexebb tevékenység a lakáskiadás

Külföldön ráadásul a lakásbérlés ügyintézése egy komplex tevékenységi kör, a bérbeadás után a tanácsadók a lakás kezelésével is foglalkoznak. Ha például műszaki vagy egyéb gond adódik, akkor azt is az ingatlanügynökök oldják meg, sőt, a hivatalos ügyintézésben szintén segítenek. E tekintetben nálunk is bővülhet az ingatlanközvetítők munkája, és így újabb megbízásokat nyerhetnek el.

„Mi szeretnénk ebben a szegmensben is bővülni, mert valós igény alakult ki a bérlők és a bérbeadók részéről egyaránt. Ez a konstrukció Budapesten már jól működik. Több ügyfelünk számos lakással rendelkezik, akár 4-6 ingatlanról is beszélhetünk, de nincs idejük és energiájuk a lakáskezeléssel foglalkozni, a bérlők problémáit orvosolni. De ugyanígy a külföldi bérlők is igénylik ezt a fajta komplex szolgáltatást”magyarázza Géró Gábor, a Focus Ingatlan irodavezetője.

Olvasd el Géró Gáborral készült korábbi interjúnkat: Kecskeméten a Mercedes nagy lökést adott a lakásközvetítői piacnak

De miben is tudnak segíteni a lakáskezelésre szakosodott cégek? Meglehetősen sokrétű feladatkörről beszélünk, ahogy Máriás Áron Ottó fogalmaz: „a kezelő a bérlőkeresés során nagy tapasztalattal szűri meg a kiadó lakásra jelentkező személyeket. Ezen kívül intézi a szerződéskötést, elkészítteti a közjegyzői okiratot. Az első pillanattól kezdve tartja a bérlővel a kapcsolatot, felel a havi elszámolások elkészítéséért, továbbá rendszeresen ellenőrzi a lakást, intézi a műszaki hibaelhárításokat. Szerződésszegés esetén pedig időben és szakszerűen avatkozik közbe.”

Olvasd el a lakáskezelő cégek munkáját bemutató cikkünket: Egyre több bérbeadó veszi igénybe lakáskezelő cégek segítségét

Kiadom az ingatlanom

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!