Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Kiugró kínálatbővülés az ország nagy részében, a vevők jobb helyzetbe kerülhetnek a lakáspiacon

vezető gazdasági szakértő
Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Ahogyan arra számítani lehetett, novemberben a korábbi hónapokhoz képest markánsabb különbség alakult ki az országos lakáspiacon a kínálat és a kereslet között – áll az ingatlan.com összefoglalójában, amely az egyes megyékre bontva ismerteti a legfrissebb számokat.

A legtöbb megyében jókora bővülés látható

Novemberben az egy évvel korábbinál 2 százalékkal több használt lakóingatlan került be újonnan a kínálatba. Összesen több mint 33 ezer friss hirdetés jelent meg a magánszemélyek és az ingatlanközvetítőknek köszönhetően. November végén pedig összesen több mint 170 ezer eladó ingaltanhirdetésből válogathattak a vevők, ami több mint 12 százalékos bővülésnek felel meg éves szinten. Az országon belül komoly eltérések láthatóak a kínálat alakulásában. Tizenhárom megyében bővülés történt: Fejér, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom, Békés megyében ráadásul jelentős, 30-41 százalékkal nőtt a friss kínálat a múlt novemberben feladott lakóingatlan hirdetésekhez képest. Emellett Csongrád-Csanádban, Veszprémben, Szabolcs-Szatmár-Beregben, Hevesben, Zalában, Baranyában, Borsod-Abaúj-Zemplénben 2-20 százalékkal nőtt az eladósorba került ingatlanok száma. A fővárost pedig stagnálás jellemezte.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta:

A jelentős kínálatbővülést elkönyvelő megyékben az aktívan lakást kereső vevők a korábbinál sokkal kedvezőbb helyzetben vannak. A nagyobb választék mellett már az alkupozíciójuk is erősebb lett.

„Az eladóknak emiatt érdemes rugalmasnak lenniük. Ha sokáig nem érkezik ajánlat a lakásra vagy házra, de fontos szempont számukra a gyors eladás, akkor tanácsos engedni a kínálati árból.”

Sok vevő még kivár

A kereslet továbbra is mérséklődőben van a használt lakások piacán. A szakember közölte, hogy novemberben több mint 40 százalékkal kevesebben érdeklődtek a kínálatban szereplő lakóingatlanokért, mint 2021 novemberében. A keresletet tekintve is tetemes eltérések vannak az országon belül. A legkisebb csökkenés Jász-Nagy-Szolnok megyében történt (21%), a legnagyobb mértékben pedig Pest megyében esett vissza a kereslet (57%). Budapesten feleannyi érdeklődés történt novemberben, mint egy évvel ezelőtt. Az ingatlan.com szakértője szerint a korábbinál kisebb kereslet a gazdasági bizonytalanság mellett annak is köszönhető, hogy a késő őszi hónapok sosem tartoztak a legerősebbek közé a lakáspiaci forgalom szempontjából.

Mutass eladó ingatlanokat

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!