Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Eljött a kényszervásárlók és a kényszereladók ideje!

szakújságíró
Az ingatlan.com csoport kereskedelmiingatlan-piaci szakértője.

Lassan ráébrednek az eladók, hogy a korábbi magas árakon már nem tudják értékesíteni az ingatlanjukat. A jelenlegi piaci helyzetről, a hirdetési stratégiákról és az érdeklődők kedvenc kereső napjairól beszélgettünk Gacsó Istvánnal, a Gacsó Ház Ingatlaniroda és Hitelközpont tulajdonosával.

Az ingatlanpiac aktuális állapota

– Mit tapasztalhatunk jelenleg az ingatlanpiacon, hiszen sorra érkeznek a hírek, hogy csökken a kereslet, a kínálat pedig jelentősen nőtt?

– Július-augusztus környékén torpant meg az ingatlanpiac, bizonytalanság lett úrrá az embereken. Ez a hangulat némileg hasonlít a járvány idején tapasztalt piaci helyzethez, de az utóbbi időben némi élénkülést tapasztalok, naponta érkeznek az új ügyfelek – ezt az intenzitást évek óta nem érzékeltük. Ugyanakkor nagyjából tavaszra várom azt, hogy az eladók is belátják: a korábban megszokott magas árakon már nem értékesíthetők az ingatlanok.

– Az elszabadult energiaárak szinte a mindennapjaink legfontosabb témájává nőtte ki magát, az emelkedő rezsiköltségek hogyan éreztetik a hatásukat a piacon?

– Még egyáltalán nincs hatással a lakáspiacra, majd ha igazán tél lesz, vagyis  február és március környékén kaphatjuk kézhez a magas rezsiszámlákat. Jelenleg a brutális infláció és élelmiszer-árnövekedés, valamint a forint mélyrepülése határozza meg a mindennapjainkat.

Most az vásárol ingatlant, aki nem halaszthatja el.

Különböző élethelyzetek hozzák az adásvételeket, mint például a válás, a gyermek születése, az esküvő. Jelenleg befektetési szándékkal kevésbé vesznek lakást az emberek, a kényszervásárlók és -eladók uralják a piacot. A legutóbbi tranzakcióim között is kettő örökléssel, egy pedig egy válással kapcsolatos adásvétel volt.

Ügyfélszerzés

– Említette, hogy most némileg megélénkült a piac. Adódik a kérdés, hogy Önök ebben a nehéz gazdasági helyzetben hogyan szerzik az ügyfeleket?

– Egyre többen adnak megbízást ingatlanjaik értékesítésére, ami azért is figyelemre méltó, mert mi nem élünk a hideghívás lehetőségével, az ügyfeleink kilencven százaléka ajánlás útján érkezik hozzánk, vagy régi partnerünk újabb ingatlanügyéről van szó. Tizenöt éve működtetjük az irodát, a mottónk is az, hogy “Szívügyünk az otthonod”. A saját rendszerünkben is az ügyfél áll a fókuszban és nem az ingatlan, vagyis személyre szabottan választjuk ki a megfelelő lakást, és nem fordítva.

Hogyan érdemes hirdetni?

– Ebben a nyomott piaci helyzetben felértékelődik a hirdetések szerepe. Hogyan kell most hirdetni, mi hozhatja meg leggyorsabban a várt sikert?

–Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot az ügyfeleinkkel, monitorozzuk a gazdasági változásokat, emellett minden lakás esetében készítünk piacelemzést, anélkül nem tesszük ki az adott ingatlant a hirdetési felületekre. Az elmúlt hónapokban megnövekvő kínálatot jól jelzi, hogy még augusztusban hirdettünk meg egy lakást az ötödik kerületben, amikor azon a környéken nagyjából egy tucat ingatlan rendelkezett hasonló paraméterekkel. Ugyanez a szám múlt héten már harmincnégy volt, vagyis ennyi lakással kell konkurálnunk az adott lokációban. Ha pedig az egész belvárost nézem, akkor több mint négyszáz hasonló paraméterű otthont látok. Jelenleg nem elég az, hogy jól beárazom az ingatlant, jók a képek, az alaprajz és a leírás. Hiszen olyan nagy mennyiségben vannak hasonló típusú lakások, hogy elveszik a „tömegben”.

Ilyen piaci helyzetben kerül előtérbe a kiemelés, a licitálás az ingatlan.com-on.

Ahol az első két oldalra kell kerülnöm, mert csak azt nézi meg a látogatók jelentős része. Viszont a kiemelés csak akkor hatékony, ha jól beáraztam a lakást, hiszen ha az én árképzésem túl magas az átlaghoz képest, akkor nincs értelme licitálni.

– Mikor érdemes kiemelni hirdetéseket? Vannak-e különleges napok, amikor ez nagyobb sikerrel kecsegtet?

– Mi az elsők között voltunk több, mint tíz éve, akik elkezdtek licitálni az ingatlan.com-on. Ez idő alatt ismertük fel, hogy a kereséseknek is megvan az élettani hátterük. Régebben hétfőn az emberek még nehezen rázódtak vissza a munkába a hétvégi kikapcsolódásból. Kedden pörögtek fel, szerdán pedig már minden flottul zajlott, csütörtök ellenben már kispéntek, pénteken pedig a hétvégét várták.

Mikor keresnek az emberek?

– Ez az emberi viselkedés a munkahelyek világában hogyan hat az ingatlanpiacra, illetve az ingatlanpiaci keresésekre?

– Az ingatlanpiacon – amikor még az okostelefonok nem voltak annyira meghatározók az életünkben – hétfőn és pénteken kerestek a legtöbben hirdetésekre, a szerda pedig meglehetősen szürke nap volt. Hiszen a hét első napja az akklimatizálódásról szólt, ezért sokat neteztek, és nézegették a hirdetéseket, szerdán pedig a mindennapi tevékenységükre koncentráltak, míg pénteken a hétvége várás hangulata uralkodott, így aznap is többen kerestek ingatlanokat. Szombat és vasárnap mindig időjárásfüggő, jó idő esetén nem annyira szörföznek a neten. Az elmúlt években pedig az okostelefon széleskörű elterjedésével együtt a mobilon ma már minden nap keresnek lakást, vagyis nincsenek megkülönböztetett napok. Mi éppen ezért most már nem heti, hanem napi kiemelésekben gondolkodunk.

– Hol hirdessünk, érdemes-e egyáltalán több oldalon hirdetni?

– Attól függ, hogy kik a célcsoportok, kinek mit akarunk mutatni. Emellett azért is kell szelektálni, mert egyes honlapok keresőmotorjai abszolút nem átláthatók és felhasználóbarátok. Budapesten és környékén egyértelműen az ingatlan.com a fő hirdetési felület. Vidéken akad még olyan hirdetési oldal, aminek a szerepe jelentős, illetve részben közösségi oldalakon is posztolunk. Az ingatlan.com lakóparkos oldala szintén jól működik, ahol egyébként az elsők között használtuk reklám céljából a portált hét-nyolc éve. Az új építésű projekteket annak idején csak ott jelentettük meg, és sikerrel el is tudtuk adni a lakásokat.

Eladó ingatlant keresek

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!